Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Μπριάμ χειμωνιάτικο

Μπριάμ!

Ποιος δεν αγαπάει το μπριάμ;;;

Ένα άκρως καλοκαιρινό φαγητό θα έλεγε κανείς, όμως πολλές φορές το ζητάμε και το χειμώνα.
Από την άλλη όμως σκέφτεσαι, και τα λαχανικά με τα οποία γίνεται, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές… Είναι λαχανικά που είναι καλύτερα να τρώγονται στην εποχή τους. 
Θα μπορούσε άραγε να έχουμε την γεύση του μπριάμ μέσα στο χειμώνα αλλά με φρέσκα λαχανικά της εποχής; Θα με ρωτήσετε.

Ναι, έρχομαι να σας πω, σας έχω σούπερ συνταγή, για ένα χειμωνιάτικο μπριάμ.  Με λαχανικά που υπάρχουν το χειμώνα..



Πάμε να δούμε τι θα χρειαστούμε;

Για 2 άτομα:
3 καρότα
2 πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
7-8 μανιτάρια λευκά
100 γραμμάρια μπουκετάκια μπρόκολο
100 γραμμάρια μπουκετάκια κουνουπίδι
250 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
Αλάτι/πιπέρι/θυμάρι/ρίγανη
2 κσ ελαιόλαδο
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό

(προαιρετικά
Πράσο
Τζίντζερ
Σκόρδο
Λιναρόσπορο για το σερβίρισμα) 



Πως θα το κάνουμε;
1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά μας. Τα χοντροκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
2. Το μπρόκολο και το κουνουπίδι το κόβουμε σε τουφάκια  όσο πιο μικρά μπορούμε.
3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τέλος τα μανιτάρια. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 5 λεπτά να σοταριστούν. 

4. Συνεχίζουμε προσθέτοντας  την σάλτσα ντομάτας και το μισό περίπου λίτρο ζωμό λαχανικών ή το νερό. Προσέχουμε να είναι καλυμμένα τα λαχανικά, και τα αφήνουμε να βράσουνε για 30 λεπτά. Ανά διαστήματα ανακατεύουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε ζωμό ή νερό. 

5. Στα 30 λεπτά κοιτάμε αν έχουνε μαλακώσει οι πατάτες και τα καρότα, και αν είναι έτοιμα προσθέτουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι και αν χρειάζεται ζωμό ή νερό. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε άλλα 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν το μπρόκολο και το κουνουπίδι ή να πιει τα υγρά του.
6. Όταν το μπρόκολο και το κουνουπίδι έχουνε μαλακώσει σβήνουμε τη φωτιά και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι αν χρειάζεται. Προσθέτουμε τέλος το θυμάρι και τη ρίγανη.

7. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με φέτα.


Tipακι

Όταν θα καθαρίσεις τα λευκά μανιτάρια μπορείς να κρατήσεις τα κοτσάνια, να τα καθαρίσεις ελαφρώς γύρω γύρω, όπως θα έκανες και με τα καρότα, και να τα βάλεις με λίγο νερό να βράσουν με λίγο αλάτι. 
Θα έχεις έτσι λίγο ζωμό λαχανικών που θα προσθέσει γεύση στο φαγητό σου. Αν έχεις πολλά μανιτάρια μπορείς να κάνεις το ίδιο όταν κρυώσει να το μεταφέρεις σε παγοθήκες και να τις βάλεις στην κατάψυξη. Έτσι θα έχεις ζωμό μανιταριών ανά πάσα στιγμή!




Καλή Επιτυχία!!!!