Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

Σπιτική λαγάνα

Η Καθαρά Δευτέρα είναι κοντά! 
Και τι πάει πακέτο με την Καθαρά Δευτέρα; 
Λαγάνες!!!!

Πρώτη φορά έκανα απόπειρα να κάνω λαγάνες και έχω να πω ότι πέτυχαν! Την συνταγή την έμαθα από την φίλη Κατερίνα Ν. και μετά από επικοινωνία μαζί της, μοιράζομαι την συνταγή της, μαζί σας. Είναι εύκολη και αν και θέλει αρκετό χρόνο αναμονής στο τέλος θα δικαιωθείτε!!!




Υλικά για 2 λαγάνες

3 φακελάκια μαγιά
¼ κούπας ζάχαρη
8 κούπες αλεύρι σκληρό
2 ¼ κούπες χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Σουσάμι

Πως τις κάνουμε

1ο βήμα
Σε ένα γυάλινο μπολ ανακατεύουμε την μαγιά με ¼ κούπας αλεύρι, την ζάχαρη ,το νερό και κάνουμε ένα αραιό χυλό. Το σκεπάζουμε με ένα πανί και το αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει.
2ο βήμα
Σε μια άλλη λεκάνη ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και ανοίγουμε μια λακκούβα στην οποία βάζουμε το μίγμα που το έχουμε αφήσει να φουσκώσει. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιημένη ζύμη.
3ο βήμα
Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα πλάσουμε την ζύμη , ζυμώνουμε και αλευρώνουμε για 15 λεπτά έως ότου έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει.
4ο βήμα
Ρίχνουμε στη λεκάνη το λάδι μας , τοποθετούμε την ζύμη και το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο για περίπου 2 ώρες.

5ο βήμα
Το πλάθουμε σε 2 μπάλες . Τις ανοίγουμε σε πάχος περίπου ενός δαχτύλου, τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί, τις τρυπάμε με το δάχτυλό μας, τις αλείφουμε με λάδι και ρίχνουμε το σουσάμι. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς περίπου για 30 λεπτά έως να χρυσίσουν. 


Tipaki
Θα μπορούσατε μέσα στη ζύμη να ανακατέψετε ελιές, κάποιο μυρωδικό, ή τυρί!!!!
Εκτός από σουσάμι μπορείτε να βάλετε λιναρόσπορο ή παπαρουνόσπορο.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.