Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Κουρκουμπίνια

     Δεν είμαι από τους ανθρώπους που λατρεύει τα σιροπιαστά γλυκά, πολλές φορές με λιγώνουν όταν έχουν πολύ σιρόπι και έτσι τα αποφεύγω, αλλά μου ζητήθηκε να κάνουμε μέσα στις γιορτές κουρκουμπίνια και επίσης δεν είμαι άνθρωπος που θα πω όχι στο να μπω στη κουζίνα και να μαγειρέψω, οπότε για να μην πω όχι δοκίμασα πρώτη φορά να τα κάνω και πραγματικά η συνταγή δεν είναι τίποτα, τα υλικά είναι λίγα και φθηνά!

Είναι πανεύκολα και αν τα κάνετε μια φορά θα θέλετε να τα κάνετε συνέχεια!



Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς;

Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
φλούδα από ένα πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας

Για τα κουρκουμπίνια
500γρ φύλλο κρούστας
200γρ λιωμένο βούτυρο
1 κούπα νερό

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Πως θα τα κάνεις! 

Αρχικά ετοιμάζεις το σιρόπι
1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζεις την ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα από το πορτοκάλι και την κανέλα. Τα αφήνεις να βράσουν για 5 λεπτά και κατεβάζεις από την φωτιά.
Αφήνεις το σιρόπι να κρυώσει.


Για τα κουρκουμπίνια (οι φωτογραφίες θα σας βοηθήσουν πολύ)
1. Απλώνεις ένα φύλλο κρούστας στην επιφάνεια εργασίας σου και αλείφεις με το λιωμένο βούτυρο.
2. Αφήνεις στην άκρη 10 εκατοστά χωρίς βούτυρο. Αυτά τα 10 εκατοστά θα τα αλείψεις με νερό.
Βήμα 1 και 2
3. Απλώνεις από πάνω ένα ακόμα φύλλο και κάνεις την ίδια διαδικασία. Αλείφεις το μεγαλύτερο μέρος με βούτυρο, και 10 εκατοστά με νερό.
Βήμα 3
4. Στη συνέχεια διπλώνεις το φύλλο. Πιάνεις τις δύο άκρες από εκεί που έχεις αλείψει με βούτυρο και το διπλώνεις μέχρι κάτω από το νερό.
Βήμα 4
Αυτό το μέρος το ξαναδιπλώνεις στη μέση
Βήμα 5
και μετά τυλίγεις σε ρολό όσο πιο σφιχτά μπορείς, όλο το φύλλο αυτή τη φορά, δηλαδή και το μέρος στο οποίο έχεις βάλει το νερό. Το νερό βοηθάει στο να κολλήσει το φύλλο.
Βήμα 4
5. Το αφήνεις στην άκρη και συνεχίζεις την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα.
Βήμα 5
6. Όταν τελειώσεις όλα τα φύλλα κόβεις τα ρολά σε μέγεθος ενός με δύο εκατοστών περίπου.
Βήμα 6


7. Βάζεις το ηλιέλαιο να κάψει σε μια κατσαρόλα και έχεις δίπλα σου από την μια μεριά τα κουρκουμπίνια από την άλλη το κρύο σιρόπι και δίπλα ένα πιάτο.
8. Μόλις κάψει το λάδι, βάζεις λίγα λίγα τα κουρκουμπίνια να τηγανιστούν. Τα ανακατεύεις με απαλές κινήσεις για να τηγανιστούς απ όλες τις μεριές. Τα αφήνεις μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.

9. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζεις με μία τρυπητή κουτάλα και τα βάζεις κατευθείαν στο σιρόπι.
Τα ανακατεύεις απαλά και τα αφήνεις για 1-2 λεπτά να σιροπιαστούν, τα βγάζεις και τα βάζεις σε ένα πιάτο.

Συνεχίζεις την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα.

Tipakia


1. Για το σιρόπιασμα, το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο ενώ τα κουρκουμπίνα να είναι καυτά. Για να κρυώσεις πιο γρήγορα το σιρόπι αλλά και να το διατηρείς κρύο καθ’ όλη την διάρκεια, βάλε το σιρόπι σε ένα μεταλλικό μπολ ή κατευθείαν την κατσαρόλα σου μέσα σε ένα άλλο μπολ το οποίο θα το έχεις γεμίσει με κρύο νερό και παγάκια.
2. Όταν λέω 10 εκατοστά μην αρχίσετε να μετράτε με χάρακα, προς θεού!!! Υπολογίστε να είναι όσο είναι το μάκρος του δείκτη σας! Το ίδιο και όταν θα τα κόψετε, υπολογίστε όσο το πάχος ενός με δύο δαχτύλων.

3. Μια μικρή εναλλακτική είναι η εξής, όταν αλείψετε τα φύλλα με το βούτυρο, πασπαλίστε τα με λίγη κανέλα και μετά κάντε τα ρολό! Θα γίνουν πολύ αρωματικά!!!


Καλή σας Επιτυχία!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για αφήστε την γνώμη σας...