Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016

Μπάρες βρώμη με μέλι

      Εύκολες, γευστικές και γεμάτες ενέργεια! Τι άλλο θέλουμε όταν είμαστε στο τρέξιμο της καθημερινότητας και στους δρόμους;

      Όλοι έχουμε δει στο εμπόριο της διάφορες μπάρες δημητριακών... Γιατί να μην δοκιμάσουμε να κάνουμε και μόνοι μας με υλικά που έχουμε στο σπίτι και με υλικά που μας αρέσουν; Δεν είναι κάποια δύσκολη συνταγή ή τεχνική. Αντιθέτως είναι πολύ εύκολες! Τα υλικά ποικίλουν ανάλογα με το τι αρέσει στο καθέναν. Εγώ θα σας δώσω μια βάση. Εσείς επιλέγεται πως θα τις τροποποιήσετε




Τι θα χρειαστείς;

για περίπου 12 μπάρες

250γρ βρώμη
1 κούπα μέλι

1κσ γκοτζι μπερι
1κσ κράνμπερι
1κσ καρύδια
1κσ αμύγδαλα
2 αποξηραμένα σύκα
100γρ κουβερτούρα
1κσ σουσάμι
1κσ κανέλα
1κσ λιναρόσπορο

Πως θα τα κάνεις;
Πολύ απλό.
  1. Σε ένα μπολ βάζεις τη βρώμη τους ξηρούς καρπούς που θα επιλέξεις χοντροκομμένους και την κανέλα. 
  2. Θα τα ανακατέψεις με ένα κουτάλι και θα προσθέσεις το μέλι σιγά σιγά και θα ανακατεύεις μέχρι να ενωθούν και να γίνουν μια μάζα. 
  3. Σε ένα ταψάκι θα απλώσεις ένα κομμάτι λαδόκολλα και θα βάλεις το μείγμα. 
  4. Θα το απλώσεις καλά ώστε να είναι ομοιόμορφο παντού και να έχει πάχος περίπου 2 δάχτυλα. 
  5. Θα το ψήσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. 
  6. Μόλις το βγάλεις θα είναι πολύ μαλακό, μην σε φοβίσει αυτό, μόλις κρυώσει θα σταθεροποιηθεί 
  7. Όταν το βγάλει από το φούρνο, θα το αφήσεις να κρυώσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια με ένα μαχαίρι θα το κόψεις ελαφρά σε μπαστουνάκια.
  8. Αφού κρυώσεις τελείως θα τα διαχωρήσεις εύκολα με το χέρι ή με την βοήθεια ενός μαχαιριού. 

Αυτή είναι η βασική ιδέα, εγώ επέλεξα να κάνω 3 διαφορετικούς συνδυασμούς. 
Ο πρώτος έχει βρώμη, γκότζι μπερι, καρύδια, κομματάκια σοκολάτας και μέλι. 
Ο δεύτερος είναι με βρώμη, αποξηραμένα σύκα, κράνμπερι, κανέλα, λιναρόσπορο και μέλι.
Ο τρίτος με βρώμη, αμύγδαλα, κανέλα, σουσάμι, κακάο και μέλι.

Οι συνδυασμοί που μπορείς να κάνεις είναι πάρα πολλοί, εσύ επιλέγεις τα υλικά που σου αρέσουν και τα ανακατεύεις. 



Tipakia
  • Αντί να αγοράσεις τα υλικά και την βρώμη που θα βάλεις ξεχωριστά, μπορείς να πάρεις έτοιμο μείγμα μούσλι και να προσθέσεις απλά το μέλι και την κανέλα.
  • Μην βιαστείς να το κόψεις σε κομμάτια πριν κρυώσει γιατί μπορεί να σου διαλυθεί. Αυτό είναι και το μόνο σημείο που θέλει υπομονή. 
  • Φυσικά μπορείς αντί να το κόψεις σε μπάρες να το κάνεις μπουκιές. Κι αυτό είναι στο χέρι σου.
  • Όταν κρυώσουν μπορείς να τις βουτήξεις σε λιωμένη κουβερτούρα. 
  • Ψάχνοντας στο ίντερνετ είδα ότι αρκετοί δεν το ψήνουν αλλά το βάζουν απευθείας στο ψυγείο, αλλά έχει αναμονή κοντά στις 4 ώρες για να παγώσει.
Καλή Επιτυχία!!!