Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

Λουκανικοπιτάκια με βραστή ζύμη

      Περιμένεις κόσμο και θες να κάνεις κάτι για να τσιμπήσετε; ετοιμάσεις κάποιο πάρτυ; θες απλά να κάνεις κάτι να φας το βράδυ ή να πάρεις μαζί σου την επόμενη μέρα; Άλλη μια ωραία λύση σου έχω! Λουκανονικοπιτάκια με βραστή ζύμη! Και μένα στην αρχή μου φάνηκε περίεργο, αλλά μόλις το δοκίμασα άλλαξα αμέσως γνώμη και έγιναν αγαπημένα!




Πάμε να δούμε τι θα χρειαστούμε:

Για την ζύμη:

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
⅕ φακελάκι μαγιά
3 κσ ελαιόλαδο
1-2 περίπου κούπες ζεστό νερό
1 κγ ζάχαρη
1 κσ αλάτι 

Μικρά λουκάνικα φρανκφούρτης

Προαιρετικά
κέτσαπ
μουστάρδα
λιναρόσπορο ή σουσάμι

Πως τα κάνεις;

Ετοιμάζεις την ζύμη ως εξής
1.Σε ένα μπολάκι ανακατεύεις 1 κουταλιά από το αλεύρι με την μαγιά, την ζάχαρη και λίγο νερό και το αφήνεις σε ζεστό μέρος, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Αυτό θα το καταλάβεις βλέποντας το μείγμα να φουσκώνει και να διπλασιάζεται! Όσο πιο καλή και φρέσκια μαγιά τόσο πιο γρήγορα θα γίνει!

2. Σε ένα μπολ βάζεις το αλεύρι, το ανακατεύεις με το αλάτι καλά και κάνεις στη μέση μια τρύπα, εκεί προσθέτεις το ελαιόλαδο, το μείγμα της μαγιάς και 1 κούπα νερό.

3. Ανακατεύεις καλά μέχρι να έχεις μια ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στο χέρι. Αν δεις ότι χρειάζεται κι άλλο νερό προσθέτεις. Αφήνεις την ζύμη να φουσκώσει για μισή ώρα σε ζεστό μέρος. 

4. Αφού φουσκώσει η ζύμη την χωρίζεις σε μικρά μπαλάκια, περίπου των 30 γραμμαρίων, την ανοίγεις σε λωρίδες με ένα πλάστη ή ακόμα και με το χέρι, και τυλίγεις ένα ένα τα λουκανικάκια. 



Μπορείς αν θες να αλείψεις την ζύμη με κέτσαπ ή μουστάρδα πριν τυλίξεις το λουκάνικο. 


5. Σε μια κατσαρόλα βάζεις νερό να βράσει, μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτεις λίγα λίγα τα λουκανικοπιτάκια και τα αφήνεις για ένα περίπου λεπτό. Θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμα, όταν τα δεις να ανεβαίνουν στην επιφάνεια. 

Τα βγάζεις και τα τοποθετείς αμέσως σε ένα ταψί που έχεις βάλει λαδόκολλα.
6. Τα αλείφεις με λίγο γάλα ή αυγό και πασπαλίζεις με σουσάμι ή λιναρόσπορο και ψήνεις για 30-40 λεπτά στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο.



Tipaki

Μπορείς να τα σερβίρεις με ένα dip γιαουρτιού που θα έχεις ανακατέψει γιαούρτι, τυρί κρέμα και μυρωδικά της αρεσκίας σου, ή απλά με κέτσαπ και μουστάρδα.

Καλή σας Επιτυχία!!!