Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Σπιτικές αράβικες πίτες

Σου αρέσουν οι αραβικές πίτες;  Θες να παίρνεις τακτικά αλλά οι τιμή τους σε αποτρέπει; Έχεις βαρεθεί τα τοστάκια και τα σάντουιτς  με κανονικό ψωμί; Θες κάτι διαφορετικό βρε παιδί μου… Τι λες να κάνουμε σπιτικές αραβικές πίτες; Είναι γρήγορες, απλές, θέλουν 4 υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα. Υπάρχουνε δυο τρόποι για να τις κάνεις, και θα σας τους πω και τους δυο. Η βασική τους διαφορά είναι στο χρόνο...




Αυτά που θα χρειαστείς είναι:
(για το γρήγορο τρόπο)
1 κούπα αλεύρι, 250 γρ ίσως και λίγο παραπάνω
Μισή κούπα χλιαρό νερό
Λίγο αλάτι
(Προαιρετικά 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο)

(για τον πιο αργό τρόπο)
Θα χρειαστούμε έξτρα
5γρ μαγιά

Πως θα το κάνεις;
1 Ανακατεύεις και ζυμώνεις όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να γίνει μια λεία, να μην κολλάει στα χέρια μαλακιά ζύμη. Αν έχεις, μπορείς να την βάλεις και στο μίξερ με το εξάρτημα Κ ή φτερό, αλλά και με το χέρι μια χαρά γίνεται. Αφού ζυμωθεί, την αφήνουμε για 5 λεπτά.
Αν επιλέξεις να τα κάνεις με την μαγιά θα αφήσεις την ζύμη για μια ώρα περίπου να φουσκώσει, και συνεχίζεις κανονικά με το βήμα 2.

2. Τώρα χωρίζεις την ζύμη σε μικρά μπαλάκια όσο είναι ένα μπαλάκι του πινγκ πονγκ, περίπου 50γρ. το καθένα. Και αρχίσεις να τα ανοίγεις με τον πλάστη όσο πιο λεπτά και στρόγγυλα μπορείς. Καλό είναι μέχρι να τελειώσεις να ανάψεις ένα μάτι της κουζίνας σου σε μέτρια φωτιά να κάψει και να βάλεις και ένα τηγάνι να ζεσταίνεται. Δεν θα χρειαστείς λάδι ή βούτυρο για το τηγάνι.



Πως τα ψήνεις; Και εδώ υπάρχουν δυο τρόποι άσχετα με ποια ζύμη θα κάνεις.
Είναι απλό, παίρνεις ένα ένα φύλλο, και το βάζεις στο τηγάνι που ήδη καίει. Θα δεις το φύλλο καθώς ψήνεται να φουσκώνει, το αφήνεις για 2 λεπτά και το γυρίζεις από την άλλη για άλλο ένα λεπτό την βγάζεις και είναι έτοιμη.



Άλλος ένας τρόπος, που θεωρώ καλύτερο αλλά και εντυπωσιακός έχει ως εξής: να τελειώσει το ψήσιμο  πάνω σε σχάρα, θα πεις τι σου λέω τώρα… αν δεν έχεις μπορείς να χρησιμοποιείς την σχάρα του φούρνου σου (αφού την έχεις καθαρίσει αν χρειάζεται), την βάζεις πάνω από το καυτό μάτι, αλλά να έχουν ένα μικρό περιθώριο μεταξύ τους. Τώρα, βάζεις ένα ένα φύλλο, πρώτα στο τηγάνι για να πάρει μια πρώτη φόρμα για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά και μετά βγάζεις από το τηγάνι και τοποθετείς πάνω στη σχάρα, αμέσως θα δεις το φύλλο να φουσκώνει. Αυτό γίνεται γιατί η υγρασία στο εσωτερικό της ζύμης προσπαθεί να βγει έξω.  Με αυτό τον τρόπο είναι και πιο εύκολο να μπορέσεις να ανοίξεις της πίτες στη μέση!




Tips:
1. Θα σου πρότεινα πριν αρχίσεις να ψήνεις να έχεις τελειώσει με την ζύμη σου καθώς θέλουν συχνό γύρισμα αλλά και λίγο ψήσιμο.
2. Αν την επόμενη μέρα σου φαίνεται πολύ ξερές μπορείς να τις βρέξεις ελαφρώς, (βρέξε το χέρι σου με νερό και τίναξε το πάνω από την πίτα) και να τις περάσεις για λίγο από το τηγάνι. Με αυτό τον τρόπο θα μαλακώσουν και πάλι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για αφήστε την γνώμη σας...