Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Τσουρέκι!!

Το Πάσχα είναι σε απόσταση αναπνοής και ποιο είναι το σήμα κατατεθέν στο τραπέζι του Πάσχα; Μα ποιο άλλο από το τσουρέκι!
Έχω κάνει κατά διαστήματα διάφορες συνταγές, αυτή που έκανα φέτος και θα την κάνω και το Πάσχα μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε, αυτή λοιπόν και θα σας δώσω να δοκιμάσετε να κάνετε.
Τα υλικά λίγο πολύ σε όλες τις συνταγές είναι ίδια, το μυστικό όμως είναι στο ζύμωμα και στην αναμονή που φουσκώματος. Να το αφήσεις τόσο όσο αυτό χρειάζεται, να του έχεις ζέστη και καλά υλικά.
Και μετά θα σε δικαιώσει.
Να σημειώσω εδώ ότι με τα υλικά που θα σας δώσω βγαίνουν δύο τσουρέκια του μισού κιλού περίπου, οπότε αν θέλετε διπλασιάζεται ακριβώς όλα τα υλικά, καθώς τσουρέκι είναι αυτό θα φαγωθεί!!!


Για πάμε να δούμε τι θα χρειαστούμε


500γρ Αλεύρι (είτε για τσουρέκι, είτε ένα απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
30γρ φρέσκια μαγιά
130γρ ζάχαρη (αν έχετε άχνη, αλλά και η κρυσταλλική μας κάνει)
70γρ βούτυρο (αγελαδινό)
200γρ γάλα
2 αυγά
Αρωματικά
1κγ κακουλέ σε σκόνη
1κγ μαχλέπι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Με τα αρωματικά μπορείς να παίξεις, αν δεν βρεις κάτι δεν αλλάζει κάτι στη σύνθεση του τσουρεκιού παρά μόνο στο άρωμα. Μπορείς να το αρωματίσεις με ότι θες.

Πάμε να δούμε πως θα το κάνουμε.

1. Μοιράζουμε το γάλα σε δύο σκεύη από 100γρ. Το πρώτο θα το βάλεις να ζεσταθεί με το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αρωματικά που θα επιλέξεις.

Το υπόλοιπο το ζεσταίνεις ελαφρώς και μέσα σε αυτό διαλύεις την μαγιά. Προσοχή να μην κάψει αλλιώς θα «κάψει» την μαγιά και θα την αχρηστεύσει. Το σκεπάζεις και το αφήνεις σε ένα ζεστό σημείο για 15 λεπτά.

2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το μείγμα με το γάλα-βούτυρο και προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, τα ανακατεύουμε 5 λεπτά, και προσθέτουμε το γάλα με την μαγιά και ανακατεύουμε τα 2 μείγματα.

3. Στη συνέχεια προσθέτουμε με μια κούπα το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη.
Προσοχή. Δεν ζυμώνουμε με δύναμη και μπουνιές την ζύμη μας, αλλά με απαλές κινήσεις κάνουμε διπλώματα από έξω προς τα μέσα.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το αλεύρι και να έχουμε μια ζύμη ελαστική, μαλακή και να μην κολλάει στο χέρι.

4. Κάνουμε την ζύμη μας, μια μπάλα, την χαράσσουμε με ένα σταυρό ελαφρώς , την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο για τουλάχιστον 2 ώρες να φουσκώσει καλά και να χαθεί ο σταυρός.

5. Αφού φουσκώσει, την πατάμε να ξεφουσκώσει και την ζυμώνουμε ελαφρώς. Την χωρίζουμε πρώτα στη μέση, και στη συνέχεια το κάθε μισό, το χωρίζουμε σε 3 ίσα σημεία.

6. Με την βοήθεια λίγου αλευριού πλάθουμε τρεις λωρίδες χωρίς να ταλαιπωρήσουμε πολύ την ζύμη

και πλέκουμε μια πλεξούδα. Κάνουμε και το άλλο μισό ζυμάρι.

7. Τοποθετούμε τις δύο πλεξούδες σε λαδόκολλα, τις αλείφουμε με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα.

8. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ξεκολλάει από την λαδόκολλα.
9. Αφού ψηθούν τα βάζουμε με προσοχή πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει καλά. Αν θέλουμε να διατηρηθούν αφού κρυώσουν  τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο ή και στην κατάψυξη!

Καλή Επιτυχία!!!!