Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Βασική συνταγή για κέικ και κάτι παραπάνω!..

     Λιγουρεύτικα σήμερα ένα κέικ, για να υπάρχει κάτι στο σπίτι να συνοδεύει τον καφέ, να τσιμπήσεις κάτι το πρωί στα γρήγορα, για την λιγούρα το απόγευμα. Πάμε λοιπόν να κάνουμε αρχικά την βασική συνταγή, και δυο παραλλαγές;;;


Για την βασική συνταγή κέικ θα χρειαστείς:

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
250 γρ. βούτυρο που θα το έχεις αφήσει εκτός ψυγείου να μαλακώσει
400 γρ. ζάχαρη
250 γρ. γάλα
1 βανίλια λέει η βασική συνταγή (αλλά εγώ βρήκα αυτό το υπέροχο προϊον που είναι αρωματικό βανίλια με πορτοκάλι, ή βανίλια με λεμόνι και θα το βρείτε στα σουπερ μάρκετ, ένα φακελάκι αρκεί)
4 αυγά μεγάλα

Πως θα το κάνεις;
1. Πριν κάνεις οτιδήποτε για το μείγμα, θα πάρεις την φόρμα σου, για το κείκ ναι;, όχι την αθλητική!! Και με λίγο βούτυρο θα την βουτυρώσεις καλά καλά, και θα την βάλεις στο ψυγείο να παγώσει, για μένα με αυτό τον τρόπο αλευρώνεται καλύτερα! 
2. Τώρα θα αρχίσουμε να κάνουμε το μείγμα μας. Σε ένα μπολ θα χτυπήσεις για αρχή το βούτυρο και την ζάχαρη πολύ καλά να ενωθούν και να ασπρίσει το βούτυρο. Τώρα θα ανάψεις και τον φούρνο σου να ζεσταθεί στους 150 βαθμούς.
3. Έπειτα, θα αρχίσεις να προσθέτεις εναλλάξ τα αυγά, γάλα και το αλεύρι, μέσα στο οποίο θα έχεις ανακατέψει το αρωματικό σου. 
Και συνεχίζεις να χτυπάς με το μίξερ τα υλικά σου, μέχρι να τελειώσουν και να ομογενοποιηθούν όλα μαζί. 

4. Βγάζεις την φόρμα σου από το ψυγείο και την αλευρώνεις πολύ καλά. Και στο βουτύρωμα και στο αλεύρωμα πρέπει να προσέξεις αν η φόρμα έχει εγκοπές ή σχηματάκια να αυτά να βουτυρωθούν και αλευρωθούν καλά! Και ρίχνεις το μείγμα σου έως την μέση της φόρμας, προσέχεις να είναι παντού ομοιόμορφη η ζύμη, και βάζεις στο φούρνο να ψηθεί στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. 

Προσωπικά πιστεύω ότι ψήνεται καλύτερα σε φούρνο με αντιστάσεις.
Επίσης ένα κολπάκι για να είναι ομοιόμορφη η ζύμη σε όλη την φόρμα, αφού την γεμίσεις μέχρι την μέση, με απαλές κινήσεις μπορείς να την κουνήσεις κυκλικά κρατώντας την και με τα δυο σου χέρια έτσι η ζύμη θα κάτσει όπου δεν έχει πάει και θα είναι ομοιόμορφη. 

Πάμε τώρα για δυο παραλλαγές;;;

Για ένα διχρωμο κέικ σοκολάτα βανίλια 
Θα χρειαστείς την βασική συνταγή για κέικ 
 200 γρ μερέντα που θα την έχεις ανακατέψει με 3 κουταλιές της σούπας γάλα.
Αφού έχεις ετοιμάσει την βασική συνταγή, θα την χωρίσεις στα δύο. 
Στο ένα μισό θα βάλεις την μερέντα και θα την ανακατέψεις με ένα κουτάλι και με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα του κέικ. 
Τώρα έχεις τα δύο μείγματα σου, και τα βάζεις εσύ όπως θες στην φόρμα, 
 είτε εναλλάξ, δηλαδη μια κουταλια άσπρο, μια κουταλιά σοκολάτας έως ότου τελειώσει το μείγμα, είτε το ένα πάνω το άλλο κάτω, είτε μισό μισό. Εγώ εδώ το έβαλα το λευκό κάτω και την σοκολάτα από πάνω.  Και ψήνεις στον ίδιο χρόνο. 

Μια άλλη ιδέα είναι κεκάκια γεμιστά με γλυκό βύσσινο...
Θα χρειαστείς τη βασική συνταγή με ή χωρίς σοκολάτα και γλυκό βύσσινο.
Αφού θα έχεις ετοιμάσει την ζύμη σου, θα πάρεις φορμάκια ή θήκες για κεκάκια και θα τα γεμίσεις ως εξής, μια κουταλιά ζύμη για κέικ, στη μέση θα βάλεις ένα κουταλάκι γλυκό βύσσινο και από πάνω άλλη μια κουταλιά ζύμη για κέικ. 
Να προσέξεις να μην τα γεμίζεις μέχρι πάνω γιατί όταν φουσκώσει στο φούρνο μπορεί να σου χυθεί η ζύμη.
Ψύνεις στου 180 βαθμούς για 15-25 λεπτά. 

Καλη επιτυχία!!! 

4 σχόλια:

Για αφήστε την γνώμη σας...