Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ένας ποντικός στη κουζινάάάά Ratatouille

Τι δουλειά έχει αυτός ο ποντικούλης μέσα στην κουζίνα; Και ποια η σχέση του με τα παρακάτω υλικά; Αλήθεια ποιος να μας έλεγε ότι το γνωστό μας κλασσικό μπριάμ της μαμάς θα γινότανε ταινία κινουμένων σχεδίων και μικροί και μεγάλη θα την λάτρευαν; Και φυσικά δεν είναι άλλη από το Ratatouille!!!
Πάμε λοιπόν να το κάνουμε και εμείς, καλά δεν θα κάνουμε την γαλλική συνταγή επακριβώς γιατί δυστυχώς δεν βρήκα όλα τα υλικά. Αλλά θα κάνουμε μια παραπλήσια!!



Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι: 
Για την σάλτσα:
2 κόκκινες πιπεριες
1 πράσινη
1 μεγάλη ντομάτα
Θυμάρι
1 κλαράκι Μαϊντανο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Για τα λαχανικά:
1-2 μελιτζάνες (καλύτερα να προτιμήσεται τις τσακώνικες ή πιο απλά τις μακρόστενες ώστε να ταιριάζουνε σε μέγεθος με το κολοκυθάκι, αλλά και να μην βρείτε και οι άλλες μια χαρά κάνουν την δουλειά τους
1-2 κολοκυθάκια
3 ντομάτες μικρές σκληρές
1 κρεμμύδι
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο 1 κουταλια της σούπας μας κάνει!
Για το σερβίρισμα:
Στη γαλλική συνταγή κάνουν ένα ντρέσινγκ, εγώ προτίμησα την ελληνική μας φέτα και αρκούσε με το παραπάνω!

Πως θα το κάνεις;
Λοιπόν έχει δουλίτσα αλλά το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει!!!
Για την σάλτσα: 
Θα πλύνεις της πιπεριές, θα τις κόψεις στη μέση, θα καθαρίσεις τα σπόρια, θα τις λαδώσεις και θα τις βάλεις σε ένα ταψί με το εξωτερικό προς τα πάνω! Θα τις ψήσεις στο φούρνο μέχρι να φουσκώσει και να μαυρίσει η φλούδα τους. Θέλουν κανένα τεταρτάκι με εικοσάλεπτο.
Καθ’ όλη την διάρκεια που ψήνονται, θα πάρεις ένα κατσαρολάκι, και θα βάλεις νερό να βράσει, μόλις βράσει θα βάλει μέσα την ντομάτα για 5 λεπτάκια το πολύ, ώστε να την ξεφλουδίσεις πιο εύκολα.  Την αφήνεις για 5 λεπτά και την αφαιρείς από το νερό και αφήνεις να κρυώσει λίγο για να την ξεφλουδίσεις.
Αφού ψηθούν οι πιπεριές τις βγάζεις από το φούρνο και τις βάζεις σε ένα πιάτο σκεπασμένες για κρυώσουν και να ιδρώσουν ώστε να αφαιρέσεις την φλούδα. Προσοχή μην βιαστείς γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κάψεις τα χέρια σου. Ότι ζουμάκι και λαδάκι έβγαλαν το κρατάς!
Αφού έχεις ξεφλουδίσει πιπεριές και ντομάτα, τα περνάς από το μπλέντερ, και τα βάζεις σε ένα κατσαρολάκι, με το ζουμάκι από τις πιπεριές, το μαϊντανό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και 1/3 του ποτηριού νερό. Αφήνεις να βράσει ώστε να πιει τα περισσότερα υγρά.
Τσεκάρεις για αλάτι και πιπέρι και αφήνεις στην άκρη!

Για τα λαχανικά:
Αφού τα πλύνεις καλά, αρχίζεις και τα κόβεις όσο πιο λεπτά στρόγγυλες φέτες μπορείς, είτε με ένα καλό μαχαίρι είτε αν έχεις το κατάλληλο εργαλείο για αυτή τη δουλειά «μαντολίνο» και φυσικά με προσοχή μην κόψουμε κανένα δάχτυλό, δεν του πάει το κρέας!!
Αφού τα έχεις κόψει, αν η μελιτζάνα θέλει ξεπίκρισμα την βάζεις να ξεπικρήσει. Εγώ αυτή τη φορά δοκίμασα ένα άλλο τρόπο και όχι τον κλασσικό με το αλάτισμα. Σε ένα κατσαρολάκι με ζεστό αλατισμένο νερό βάζεις την μελιτζάνα και την σκεπάζεις για μισή ώρα. Μετά την αφαιρείς, ξεπλένεις λίγο και στραγγίζεις καλά!  Μπορείς λοιπόν να κόψεις πρώτα την μελιτζάνα να την βάλεις να ξεπικρήσει και μέχρι να τελειώσεις με όλα τα άλλα θα είναι έτοιμη!
Τώρα λοιπόν έχεις, έτοιμη την σάλτσα και τα λαχανικά, πάμε λοιπόν για την συναρμολόγηση;
Σε ένα ταψάκι βάζεις πρώτα την σάλτσα χωρίς όμως το κλαράκι από τον μαϊντανό και την στρώνεις καλά σε όλο το ταψί.  Στη συνέχεια παίρνεις τα λαχανικά και εναλλάξ αρχίζεις να τα βάζεις στο ταψί κυκλικά και το ένα να ακουμπάει πάνω στο προηγούμενο ώστε να καλύψει το μισό του μέχρι να γεμίσει το ταψί αλλά να μην γίνει δεύτερη στρώση.
Κάπως έτσι δηλαδη ανάλογα και με το ταψί που θα
χρησιμοποιήσεις!

Ρίχνεις τη μια κουταλιά λάδι από πάνω και αλατοπιπερώνεις. Θα καλύψεις τα λαχανικά με ένα κομμάτι λαδόκολλά και θα τα βάλεις στο φούρνο στους 180ο βαθμούς.
Τώρα θα πρέπει να περιμένεις γύρω στο 45λέπτο. Μόλις περάσει αυτό το 45λέπτο θα βγάλεις το ταψί από το φούρνο θα αφαιρέσεις την λαδόκολλα και θα το ξαναβάλεις μέχρι να πάρουν χρώμα τα λαχανικά.

Είναι ένας τρόπος παρασκευής που θέλει το χρόνο του και τρώγεται ευχάριστά κρύο οπότε προτείνω να το κάνετε μια μέρα που θα έχετε χρόνο, ώστε να βγει αντάξιο του ονόματός του!!!!
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

Ένα δυο μικρά tips:

  • Δεν το έχω δοκιμάσει εγώ αλλά για την σάλτσα μπορείτε να βάλετε μισή κόκκινη, μισή κίτρινή και μισή πορτοκαλί πιπεριά αντί για δυο κόκκινες και μια πράσινη. 
  • Ακόμα αν έχετε έτοιμες ψημένες πιπεριές μπορείτε να παραλείψετε το στάδιο με το ψήσιμο και να χρησιμοποιήσετε από αυτές φαντάζομαι δυο πιπεριές θα είναι μια χαρά! 
  • Τέλος, μπορείς πριν σερβίρεις να τρίψεις λίγη φέτα και να βάλεις στο φούρνο για 5-10 λεπτά ώστε να λιώσει η φέτα, του δίνει άλλη γεύση!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για αφήστε την γνώμη σας...