Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Πάμε να κάνουμε ένα κιμά για μακαρονάδες χωρίς λάδι και όχι μόνο;

     Και σε ποιον δεν αρέσουν οι μακαρονάδες με κιμά; Τα παπουτσάκια; Τα κανελόνια ή τα λαζάνια με κιμά; ή το παστίτσιο; Αλλά μας πιάνει και μια υστερία ώρες ώρες με το λάδι, να μην γίνει βαρύ, να μην είναι πολύ παχυντικό, να μην μας λιγώσει το λάδι...
Τι λέτε λοιπόν να κάνουμε ένα κιμά αλλά χωρίς λάδι; Ναι κι όμως γίνεται και είναι πεντανόστιμος και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον απλό κιμά! Αντιθέτως κερδίζει σε νοστιμιά καθώς προσθέτουμε κι άλλα υλικά πέρα από ντομάτα και κιμά! 

Πάμε να δούμε τι θα χρειαστούμε λοιπόν;


Κιμά 1 κιλό,  ότι είδος θέλετε εσείς, εγώ είχα ανάμεικτο
3-4 Μανιτάρια λευκά
1 Κολοκυθάκι
1 Κρεμμύδι
1 Καρότο
Σάλτα ή πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Κανέλα
Γλυκιά πάπρικα
Ορίστε τώρα πως θα το κάνουμε:
1. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να αρχίσει να ζεσταίνεται.
Παίρνουμε το κρεμμύδι και για ευκολία το τρίβουμε στο μπλέντερ και το βάζουμε στην άκρη, το ίδιο θα κάνουμε και με το καρότο, το κολοκυθάκι το έτριψα στον τρίφτη.   
Τα μανιτάρια θα τα ψιλοκόψουμε με το μαχαίρι γιατί στο μπλέντερ θα διαλυθούν, θα τα κρατήσουμε όμως ξεχωριστά από τα άλλα λαχανικά μας. 

2. Αφού έχει ζεσταθεί το σκεύος μας θα βάλουμε ένα δάχτυλο νερό και αμέσως το κρεμμύδι ώστε να το αχνίσουμε. 
Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 5 λεπτάκια να μαλακώσει.
3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το καρότο και το κολοκυθάκι, και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό ζεστό ίσα που να τα σκεπάσει, όχι παραπάνω γιατί δεν θέλουμε να βράσουν!

4.  Έπειτα θα βάλουμε τα μανιτάρια, και αφού τα ανακατέψουμε με τα άλλα υλικά θα τα αφήσουμε για 5 λεπτά να μαλακώσουνε. Καθ’ όλη την διάρκεια κοιτάμε αν χρειάζονται τα λαχανικά έξτρα νερό, και ένα ναι προσθέτουμε λίγο, πάντα ζεστό όμως, ώστε να μην ρίχνουμε την θερμοκρασία των υλικών και καθυστερεί το μαγείρεμα. 
  Σε αυτή τη φάση μπορούμε να αλατίσουμε λίγο τα λαχανικά μας.
5.  Τώρα, θα προσθέσουμε τον κιμά και αφού τον ανακατέψουμε με τα λαχανικά
 θα προσθέσουμε την σάλτσα ή τον πελτέ ντομάτας και νερό και θα αφήσουμε να βράσει και να μαγειρευτεί ο κιμάς. 
Ανακατεύουμε ανα διαστήματα και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.  Αλατοπιπερώνουμε και προς το τέλος προσθέτουμε την κανέλα.
6. Αφού έχει μαγειρευτεί ο κιμάς το αφήνουμε να εξατμιστεί το νερό ώστε να πάρει την υφή που θέλει ο καθένας, άλλος το προτιμά πιο στεγνό κι άλλος να έχει και λίγο ζουμάκι! 

7. Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε την ρίγανη.

Όπως βλέπετε δεν έχω βάλει καθόλου λάδι, δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

Το ελαιόλάδο μπορεί να προστεθεί ωμό πάνω από το φαγητό ή στη σαλάτα μας. Με αυτό τον τρόπο και δεν θα το στερηθούμε και θα το καταναλώσουμε με τον πιο υγιεινό τρόπο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για αφήστε την γνώμη σας...