Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Ταμπουλε (Λιβανέζικη Σαλάτα με Μαϊντανό)

        Η λιβανέζικη σαλάτα ταμπουλέ (tabboulet ή tabboulé) είναι γνωστή για την περιεκτικότητα της σε θρεπτικά συστατικά. Το βασικό της συστατικό είναι το πλιγούρι, δηλαδή το σπασμένο σιτάρι και ο μαϊντανός. Δύο υλικά που είναι, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.


       Ας δούμε πρώτα λίγα πράγματα για το πλιγούρι και τον μαϊντανό.
       Είτε πλιγούρι είτε μπλουγούρι δεν πρόκειται για τίποτα άλλο πέρα από το σιτάρι σπασμένο σε κόκκους. Είναι όμως πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με άλλα δημητριακά, με αποτέλεσμα μετά την κατανάλωση του να ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πιο ήπια με αποτέλεσμα να γίνεταο πολύ καλή πηγή υδατανθράκων για τους διαβητικούς, ακόμα αυτό βοηθάει στον κορεσμό και κατ επέκταση στην απώλεια βάρους.
 Σε σχέση με το ρύζι είναι πολύ πιο θρεπτικό καθώς περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, μεγαλύτερη ποσότητα σε βιταμίνη Ε, περισσότερο κάλιο και φώσφορο. Αλλά και σημαντικές ποσότητες μεταλλικών στοιχείων απαραίτητων για μια καλή υγεία, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ψευδάργυρό, και ιχνοστοιχείων όπως το σελήνιο.
      Ο μαϊντανός  είναι μάλλον υποτιμημένος, ιδίως αν αναλογιστούμε το γεγονός, ότι οι περισσότεροι τον έχουμε ως διακοσμητικό για τις σαλάτες και τα πιάτα μας παρά για βασικό υλικό των γευμάτων μας, είτε σε ωμές σαλάτες είτε σε μαγειρεμένα φαγητά. Οι ευεργετικές του δράσεις και ιδιότητες είναι πολλαπλές: τονωτικές, διεγερτικές, ανακουφιστικές, καθαρτικές, διουρητικές, αντισηπτικές κ.ά.
     Πρόκειται για μια καλή πηγή βιταμίνης C, σιδήρου, αλλά και θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην καταπολέμηση της αναιμίας και της κόπωσης. Βοηθάει στο σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και στην καλύτερη και ελαστικότερη λειτουργία τους. Η βιταμίνη C, με την σειρά της ενισχύει την απορροφητικότητα του σιδήρου, ενώ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας
     Μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές φρέσκος ή αποξηραμένος, σαν ρόφημα ή σαν αφέψημα, σαν έλαιο ή πολτοποιημένος.
     Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή με τις ποσότητες μαϊντανού που καταναλώνουμε Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί συχνά ιλίγγους, ενώ μειώνει και τον αριθμό των καρδιακών παλμών. Χρειάζεται δε περισσότερη εγκράτεια στην κατανάλωση, από όσους αντιμετωπίζουν κυκλοφορικά προβλήματα ή νεφρικές δυσλειτουργίες

Πάμε τώρα να δούμε τι θα χρειαστείς για να κάνεις το ταμπουλέ:

500γρ πλιγούρι
400ml νερό
3 ντομάτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 αγγουράκι
χυμό λεμονιού
ελαιόλαδο

αλάτι
πιπέρι
γαρύφαλλο τριμμένο
μπαχάρι τριμμένο

Πως θα το κάνεις:

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό με το πλιγούρι και το αφήνουμε να φουσκώσει και να απορροφήσει το νερό για περίπου μια ώρα. 
  2. Κόβουμε όλα λαχανικά σε κύβους και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο (αν θέλουμε για ευκολία τα περνάμε από το μπλέντερ). 
  3. Αφού έχει φουσκώσει το πλιγούρι μας ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ.
  4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και τα μυρωδικά, αλατίζουμε και σερβίρουμε. 


tipακια


  • Το νερό στο οποίο θα βάλουμε το πλιγούρι μπορούμε να προσθέσουμε αλάτι και ελαιόλαδο, έτσι το πλιγούρι μαζί με το νερό θα απορροφήσει και αλάτι. 
  • Στην Αλγερία, οι γυναίκες, δεν βάζανε το πλιγούρι σε νερό αλλά σε χυμό ντομάτας με ελαιόλαδο. 
  • Στο Λίβανο, το σερβίρουν πάνω σε ένα στρώμα από φύλλα μαρουλιού ή λάχανου κάνοντάς τα χωνάκι τα χρησιμοποιούν ως κουτάλια για να φάνε τη σαλάτα. 


Καλή σας Επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για αφήστε την γνώμη σας...