Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

Παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών 25 Οκτωβρίου.... Αγαπημένα ζυμαρικά

Carbonara….Bolognese... Puttanesca… al pesto… Tomato sause… Arrabbiata… Ragu.... Alfredo…



Περί ου ο λόγος;;; Ζυμαρικά ή pasta που λένε και οι φίλοι μας οι Ιταλοί!!!!
Τα είδη είναι πιστέψτε με πολλά…. μπορείς να τα χωρίς σε κατηγορίες Σπαγγετωειδή, Μικρά, Πλακουτσωτά και Γεμιστά… Ας δούμε μερικά….
  • Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni, Vermicelli, Bucatini, Capellini...
  • Penne, Fusilli, Casarecce, Conchiglie, Farfalle, Gnocchi 
  • Linguine, Tagliatelle, Fettuccine, Lasagne
  • Cannelloni, Ravioli, Tortellini 


     Τόσα είδη και τόσοι διαφορετικοί τρόποι να τα απολαύσεις… με περιπλοκές σάλτσες, με πιο απλές, σκέτα με ντομάτα ή τυράκι, στο φούρνο, κλασσικά...

Σήμερα δεν θα σας δώσω κάποια συγκεκριμένη συνταγή, αλλά υπόσχομαι να επανέλθω με συνταγές για pasta... 

Θα σας δώσω μερικά μικρά μυστικά για τέλεια ζυμαρικά.!!!
  1. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό. Υπολογίστε ότι για 100γρ βράζουν σε ένα λίτρο νερό!
  2. Λένε ότι το νερό θα πρέπει να είναι τόσο αλατισμένο όσο το νερό της θάλασσας!!!! κι όμως ισχύει… υπολογίστε 1 μεγάλη κουταλιά αλάτι για ένα λίτρο νερό. ΜΗΝ το φοβηθείτε!!!! το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!
  3. Η ποσότητα ζυμαρικών κατ’ άτομο;;; λένε 150γρ… εεε τώρα βασικά αυτό είναι πολύ υποκειμενικό!!!
  4. Τα ζυμαρικά θα τα προσθέσετε στην κατσαρόλα μόνο όταν το νερό βράζει, όχι πιο πριν. 
  5. Τοποθετήστε τα μακαρόνια στο κέντρο τις κατσαρόλες και όλα μαζί, προσπαθήστε να κρατήστε την θερμοκρασία του νερού ψηλά. 
  6. Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με ξύλινη και όχι με μεταλλική κουτάλα σε τακτά διαστήματα κατά τον βρασμό. 
  7. Αφήστε τα να βράσουν χωρίς καπάκι.
  8. Ο χρόνος βρασμού ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και το σχήμα του ζυμαρικού, ακόμα και με τον τύπο του νερού. Η δοκιμή ανάλογα με το προσωπικό γούστο παραμένει πάντα ο καλύτερος τρόπος για να κρίνετε πότε τα ζυμαρικά είναι έτοιμα. Για μία σωστή μακαρονάδα πρέπει να ακολουθήσετε τον χρόνο βρασμού που αναγράφεται στο πακέτο. Τα πολύ βρασμένα ζυμαρικά χάνουν την γεύση και την νοστιμιά τους και δεν είναι τόσο εύπεπτα. 
  9. Αλλά από την άλλη ο χρόνος βρασμού στις συσκευασίες είναι ο ανώτερος! Πολλοί τα προτιμούν να κρατάνε στο δόντι (al dente)
  10. Από τα πιο σημαντικά σημεία για ένα τέλειο πιάτο είναι το σούρωμα των ζυμαρικών μετά το βράσιμο! Αλλά προσοχή, μετά δεν τα ξεπλένουμε, ούτε τα αφήνουμε μέσα σε νερό.
  11. Το άμυλο των ζυμαρικών θα βοηθήσει την σάλτσα να δέσει καλύτερα, αλλά και να ενωθεί με τα ζυμαρικά μας. 
  12. Μην τσιγαρίζεται βούτυρο/λάδι ώστε να περιχύσετε τα ζυμαρικά σας. Αυτή η τακτική τα κάνει πιο βαριά, αλλά δεν βοηθάει και την σάλτσα καθώς τα ζυμαρικά δεν μπορούν να την συγκρατήσουν Περιχύστε τα μακαρόνια με την σάλτσα ή οποία έχει ήδη κάποιο έλαιο. Ή ακόμα καλύτερα τελειώστε το μαγείρεμα των ζυμαρικών μέσα στη σάλτσα. 

Εσείς πως τα προτιμάτε;;;

Μερικές ακόμα ενδιαφέρον πληροφορίες:
https://en.wikipedia.org/wiki/Pasta