Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015

Valencian Fartons, Φάρτονς από την Βαλένθια

 Από την φίλη Αργυρώ, έμαθα και αγάπησα τα Valencian Fartons, Φάρτονς από την Βαλένθια, πρόκειται για γλυκά ψωμάκια που κάνουν στην Βαλένθια και συνοδεύουν με αυτά το γάλα Horchata (Orxata). 
Μπορείς όμως να τα κάνεις και αλμυρά! Είναι μια εύκολη και γρήγορη ζύμη, μόνο που θέλει πολύ χρόνο αναμονής, όμως η γεύση θα σας ανταμείψει, είτε τα κάνετε γλυκά, είτε τα κάνετε αλμυρά. 
Θα σας δώσω την βασική συνταγή, όπως μου την έδωσαν και εμένα, και στην συνέχεια θα σας πω για την δικιά μου, αλμυρή παραλλαγή.


Ορίστε τι θα χρειαστείς:
300 γ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1 αυγό 
50γ ζάχαρη 
50 μλ λάδι 
50 μλ νερό χλιαρό 
1 φακελάκι ή έναν κύβο μαγιά 
¼ κτγ. αλάτι 

1 κούπα άχνη ζάχαρη 
1-2 κτσ. νερό

Πως θα τα κάνεις;;
1. Διαλύουμε την μαγιά στο νερό με 1κ.γ ζάχαρη και αφήνουμε για 10 λεπτά. 

2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν. 
3. Μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική. 
4. Βάζουμε την ζύμη σε ένα μπολ σε ζεστό μέρος και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. 
5. Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια των 50 γραμμαρίων (σε 10 ίσια μέρη) και ανοίγουμε με την βοήθεια ενός πλάστη, παραλληλόγραμμα, περίπου 25χ15.

6. Ρολάρουμε την ζύμη από το πιο μακρύ σημείο και φτιάχνουμε μπαστουνάκια. Τα τοποθετούμε στο ταψί που έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος και αφήνουμε στον φούρνο με αναμμένο το λαμπάκι για 3 ώρες. (Ή σε ένα πολύ ζεστό μέρος) 

7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς και όταν ζεσταθεί κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200. 
8. Ψήνουμε τα φαρτόνς για 12 λεπτά στην μεσαία σχάρα-στο ενδιάμεσο ίσως χρειαστεί να τα καλύψετε με αλουμινόχαρτο. 
9. Φτιάχνουμε ένα αραιό γλάσο με την άχνη και νερό, και όταν κρυώσουν λίγο τα φαρτόνς τα γλασάρουμε με την βοήθεια ενός πινέλου. Όταν το γλάσο πήξει λίγο, τρώμε!

Μπορείς να τα συνοδεύεις με μια ζεστή σοκολάτα ή ακόμα και να τα καταναλώσεις σκέτα. 
Εγώ τα έχω κάνει γεμιστά με τυρί, ή/και λιναρόσπορο. Στο βήμα 5, αφού ανοίξουμε την ζύμη πασπαλίζω με λίγη τριμμένη φέτα,  λίγο λιναρόσπορο, ή κάποιο άλλο μυρωδικό που θα έχω και θα συνεχίσω κανονικά με το βήμα 6.

Καλή σας Επιτυχία!!!