Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Panini al latte!!!.... τα πιο υπέροχα ψωμάκια!!!

Panini al latte ή αλλιώς αφράτα "γαλατένια" ψωμάκια ή πιο απλά τα πιο υπέροχα ψωμάκια, που πάνε με όλα και μυρίζουν φανταστικά! Την συνταγή την έμαθα από τον φίλο μου τον Νικόλα και τον ευχαριστώ που έβαλε αυτή την συνταγή στη ζωή μου!!!




   Όχι δεν θα πω ότι είναι μια συνταγή που θα την έχεις έτοιμη την επόμενη ώρα, αλλά η αναμονή για το φούσκωμα θα ανταμειφθεί με την γεύση τους.

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι: 
320 γρμ Γάλα
500 γρμ αλεύρι για τσουρέκι ή για ψωμί (κίτρινο)
60 γρμ Ζάχαρη
50 γρμ βούτυρο γάλακτος (μαλακωμένο)
7 γρμ αλάτι
1 κύβο φρέσκια μαγιά ή ένα σακουλάκι ξηρή

Λίγο γάλα ή και ένα αυγό για επάλειψη
προαιρετικά:
μπορείς να βάλεις κάποιο αρωματικό που σου αρέσει ή κάποιο σπόρο (λιναρόσπορο, σουσάμι, ηλιόσπορο κλπ).
εγώ έβαλα σε 4 ψωμάκια
1/2 κουταλιά λιναρόσπορο
1 μικρό κουταλάκι θυμάρι

Πως θα τα κάνεις;
Εδώ θέλει λίγη δουλίτσα, αλλά σας το ξαναλέω μετά θα ανταμειφθείτε!!!
1. Αρχικά ενεργοποιούμε τη μαγιά. Διαλύουμε τη μαγιά μας μέσα στο γάλα (που δε πρέπει να είναι πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου αν δεν θέλουμε να σκοτώσουμε τους μύκητες) μαζί με τη ζάχαρη και αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αφρίσει.
2. Μέσα σε ένα λεκανάκι βάζουμε το αλεύρι το αλάτι και το πολύ μαλακό βούτυρο και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο. Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος και ξεκινάμε το ζύμωμα.
3. Θα ζυμώσουμε για περίπου 15 λεπτά καλά (στο μίξερ ίσως 10 λεπτά να είναι αρκετά). Η Ζύμη μας θα πρέπει να έχει λεία επιφάνεια και να είναι αρκετά ελαστική (πλούσια σε γλουτένη με άλλα λόγια) και να μην κολλάει στα χέρια.
4. Σκεπάζουμε τη ζύμη μας και αφήνουμε να φουσκώσει για 1.5 - 2 ώρες (ανάλογα τη θερμοκρασία του χώρου μας). Μετά το πρώτο φούσκωμα προτείνω αφού ξεφουσκώσουμε τη ζύμη και τη πλάσουμε και πάλι σε σχήμα μπάλας, να την τοποθετήσουμε στο ψυγείο (σκεπασμένη με μια μεμβράνη) για μία νύχτα. Αν όμως δεν θέλετε να περιμένετε τότε προχωρήστε πλάθοντας τα ψωμάκια.
5. Φτιάξτε ένα ρολό (μακαρόνι) γύρω στα 70cm και κατόπιν κόψτε το σε 12-14 ισομεγέθη κομμάτια. Κάθε κομμάτι ανοίξτε το πιέζοντας με τα χέρια σε σχήμα δίσκου.
Τώρα με τα δάκτυλά σας διπλώστε την περιφέρεια του δίσκου προς το κέντρο του περιμετρικά. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σαν ένα πουγκί. Πιέστε με τα δάκτυλα το σημείο που ενώνονται οι άκρες και τοποθετήστε στο ταψί με την ένωση στο κάτω μέρος. Πιέστε ελαφρά με το χέρι το πάνω μέρος του να γίνει λίγο επίπεδο αν δεν είναι ήδη.
6. Αφήστε για 1-1.5 ώρα να διπλασιαστούν (ή και υπερδιπλασιαστούν) σε μέγεθος. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις πάνω-κάτω). Αλείψτε με το γάλα (ή το μείγμα γάλακτος και αυγού) και πασπαλίστε με λίγο σουσάμι αν θέλετε.
7. Ψήνετε για περίπου 20 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος) ή μέχρι να ροδίσουν.

Tips. 
1.Μην τα ψήσετε υπερβολικά γιατί θα ξεραθούν.
2. Επίσης για να διατηρηθούν αφράτα και φρέσκα, όσα δεν καταναλώσετε άμεσα (μάλλον απίθανο) τοποθετήστε τα σε σακούλα τροφίμων, σφραγίστε και βάλτε στην κατάψυξη.
3. Συνοδεύεται το γεύμα σας, τα γεμίζετε με γλυκιά η αλμυρή γέμιση. Γενικά προορίζονται για όλες τις χρήσεις αλλά και σκέτα είναι πεντανόστιμα.
Αυτή η φορά ήταν δοκιμαστική και δεν έβγαλα φωτογραφίες. Την επόμενη θα έχετε φωτογραφίες για το κάθε βήμα.

Καλή επιτυχία σε όποιον τα κάνει!!
Θα περιμένω την άποψή σας

Καλή όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για αφήστε την γνώμη σας...