Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

Κουραμπιεδάκια

  Οι κουραμπιέδες είναι επίσης ένα γλυκό που θυμίζεις Χριστούγεννα, γιορτές και χειμώνα! Ένα γλυκό που και εγώ είναι η δεύτερη χρονιά που κάνω και χάρη στην φίλη Αργυρώ, όχι καλέ την Μπαρμπαρίγου, μια άλλη βρήκα μια συνταγή που νομίζω θα την καθιερώσω!


Τι θα χρειαστούμε για να την κάνουμε;

Για δόση που βγάζει γύρω στα 50 κουραμπιεδάκια:
250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου- όχι το καθαρό βούτυρο γάλακτος
100 γρ άχνη ζάχαρη περασμένη από σήτα
1 βανίλια
125 γρ καθαρισμένα χοντροκομμένα αμύγδαλα 
425-450 γρ φαρίνα για κείκ (αυτά που φουσκώνουν μόνα τους)

Ανθόνερο 
Άχνη για το πασπάλισμα 


Πως θα τα κάνουμε;

Λοιπόν, 
1. Πρώτα σε ένα τηγανάκι θα βάλουμε τα αμύγδαλα να καβουρδιστούν σε μέτρια φωτιά. Θέλουμε μόνο να ξανθήνουν λίγο. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα τα βγάζουμε από το τηγανάκι και τα αφήνουμε να κρυώσουν,
2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με την βανίλια και την ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν για περίπου 15 λεπτά. Αυτή είναι και η μόνη δυσκολία της συνταγής.
3. Έπειτα προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. 
4. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Το προσθέτουμε σε δόσεις μέχρι να έχουμε μια μαλακή και "τριφτή" ζύμη. 
5. Η ζύμη δεν θα είναι εύκολο να κοπεί με κουπ ατ, θα τα φτιάξετε με κουταλάκι και με απαλές κινήσεις και ελαφρύ ζύμωμα. Εγώ τα έκανα με κουταλάκι δοσομετρητή των 7.5 ml. Αν δεν έχετε υπολογίστε τα στο περίπου να είναι όσο ένα μικρο καρύδι και τοποθετούμε σε λαδόκολλα.
6. Τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά στους 180 βαθμούς. 
7. Όταν ψηθούν τα ραντίζουμε με ανθόνερο. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε άχνη ζάχαρη και βουτάμε μέσα τα κουραμπιεδάκια. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα!

Tipακια
  • Στη λαδόκολλα τα βάζουμε λίγο αραιά γιατί φουσκώνουν. 
  • Ανάλογα με το μέγεθος, αλλάζει και ο χρόνος ψησίματος. Όσο πιο μεγάλα θέλουν και περισσότερο ψήσιμο. 
Καλή επιτυχία και γλυκές γιορτές!!!